Bryta/byta levnadsmönster...
Har ännu inte kommit in i de nya mönster som krävs för att känna att jag förlikat mig med att jag fått diabetes. Jag tror att den ska försvinna när som helst. Jag vill inte tänka på att det förmodligen är något som kommer att följa mig resten av livet. Något som kommer att vara min ständiga följeslagare - insulinsprutan(tabletter). Dessutom känner jag fortfarande ilskan över att ha fått diabetes pga att jag ätit cortison. Att vara sjuk och få medicin för det och bli ännu sjukare! Att ha en läkare som bara höjer doserna utan säker diagnos! Att hon inte ens bryr sig om att informera om riskerna! Det räckte så bra med det som redan var!
Fick en liten kommentar om det jag skrivit på Alla-hjärtans-dag! Det var inget i inlägget som passade en diabetiker, tyckte en anonym skrivare. Stämmer till punkt och pricka! Kanske beror det på det jag skrivit ovan eller på att jag gick in för hjärtemotiv som illustrationer på hjärte-dagen! Det första omedvetet och det andra medvetet. Ska jag vara ärlig hade jag inte en tanke på att de bildar jag satte in var "mat". Jag tänkte bara på dem som hjärtan! Så var det med det!
Då börjar jag undra: Finns det godis/choklad som är sockerfritt = sötning som kan intas av diabetiker? Har fått tips om Ryfors Godis, så jag gick in på deras hemsida för att se. Jo då, sockerfritt gelegodis hade de. Och oj, vad jag blev sugen! Hallonbåtar, blandad frukt, skumbananer, skogsfrukter.... Klickade på Läs mer-rutan och vad hittar jag där? De är sötade med Maltitol. Alla sorterna hade kcal upp mot 250/100 g och kolhydratvärde på mellan 80 - 97/100 g. Kan de vara bra för diabetiker? Själv tror jag inte det. (Kan i och för sig tänka mig att avstå från just godis, så det är ingen större tragedi). Det lär ta längre tid innan det bryts ner, maltitolet, men ändå. Meningarna går i sär har jag förstått. CarbZone hade visst någon choklad, diabetesvänlig, som även den innehöll Maltitol och enligt dem skulle den inte påverka blodsockret. Vad ska man tro?
![]() |
Sofias vaniljbullar |
Hur är det då med Xylitol, Sackarin, Aspartam och Stevia? Kan jag eventuellt använda någon av dem för att söta lite eller om jag skulle vilja ersätta vanligt socker i något jag bakar, t ex Björna-kakan? Går man in på nätet och söker är det mest reklam och det vet man ju hur det är med den... eller så är den cancerframkallande på ena sidan och inte alls på den andra men däremot nervdödande.... Så det är kanske så att man får avstå helt! Men om man nu inte vill göra det utan vill ta en kaka till kaffet en gång i månaden? För det kan ju inte påverka blodsockret alltför mycket i det långa loppet, eller hur? Mjölet är ju lite svårt att ta bort; det blir väl glukos av det också, men tar man bort det man kan ta bort så är väl inte det helt fel? Men det gäller att veta vad man ska ta istället! Någon som har ett bra tips ... eller kan komma med några sanningens ord?
2 kommentarer:
Här kan du läsa om bakning och vad man kan ersätta med.
Stevia bland annat.
http://www.ssdf.nu/om-diabetes/egenvard/mat/sotningsmedel.php
Vet inte varför... har försökt få iväg kommentar ett par ggr utan att lyckas, men gör ett nytt försök. :)
Mamma fick diabetes på äldre dar (hade tabletter ett tag men slapp dem rätt snart), och då sa de på VC att det var bättre att smaka en liten bit av det man saknade mest/tyckte bäst om, på t.ex. ett födelsedagskalas, och kompensera upp det före och efter. Planerat "synda"... Är väl ca 8 - 10 år sen, så det kanske kommit nya rön nu.
Skicka en kommentar