... Valborgsmässoafton!
![]() |
Carl XVI Gustaf |
Jag satt just och tänkte att jag aldrig har reflekterat över varför det heter Valborgsmässoafton! Har ni? Alla andra helger har man ju i alla fall en aning om varför de heter si eller så och varför man gör ditt eller datt, men Valborg? Men jag har som sagt, blivit glömsk... (Obehandlad diabetes; kan det vara en del av förklaringen?)
Allra första ställer jag mig upp och niger för Kungen som fyller år idag! *** Grattis Ers Majestät och HURRA! ***
(Som den sanna rojalist jag är!) Jag tycker faktiskt att han gör ett bra jobb. Det kan inte vara roligt att vara så påpassad som han är, trots att han vuxit upp med inriktning "kunga-yrket". Nu har han ju blivit "ledigare" med åren, men man har ju alltid sett hur obekväm han tyckts ha varit i sin roll. Om det kan bero på dyslexin till viss del - att vara så uppmärksammad på vad han än tar sig för och sedan ha detta svåra handikapp. Du gör det bra, Kungen! Och så lämnar jag frågan om Monarki visavi Republik därhän!
![]() |
Häxan på sin eldkvast på väg mot offerplatsen! |
Varför heter helgen Valborg? Det verkar finnas några versioner. Den som för min del verkar bäst är nog att det skulle vara vinterns sista dag, en symbol för våren och ljuset! Eldarna tänds för att bränna upp, bli kvitt det gamla och ge plats för det nya. Ligger ju bra i tiden också, mellan vårdagjämning och midsommar. Man tänder stora eldar, har fyrverkeri och smällare för att jaga bort det gamla, sjunger in våren och håller tal till våren!
Under den hedniska tiden i Norden firades en äldre högtid, keltisk/irländsk, med koppling till de döda. Eldar även här. Just natten mellan Valborg och 1a maj ansågs gränsen mellan levande och döda vara som svagast (läser jag mig till; men vilken funktion hade eldarna, skulle de skrämma iväg de döda?). Nej, den skulle naturligtvis skrämma iväg alla övernaturliga väsen, oknytt, onda andar mm. Ett av vapnen i kampen mot det onda!
För bonden var det dagen då djuren släpptes ut på bete efter en lång vinter. De eldade det ris de röjt från markerna och samtidigt skyddade de sin boskap från vilddjur.
![]() |
Heliga Valborg. |
Ett katolskt ursprung har vi i abbedissan Walpurgis (Valborg) som levde på 700-talet. Enligt legenden en engelsk prinsessa som kallades till Tyskland för att kristna tyskarna. Under medeltiden (1400-talet) i Tyskland började hon firas just den här dagen, eftersom hon helgonförklarades 1a maj år 870. Sankta Walpurgis. Samma dag höll de hedniska germanerna sina vårfester. Det var under denna magiska natt som häxor, övernaturliga väsen, oknytt var ute och flög. Häxorna red på kvastar till de gamla offerplatserna och hade skumt för sig med djävulens själv! För att skrämma bort dem tände man då eldar och förde oväsen, ropade och sköt. Det var väl så de kristna fick till det när de skulle förklara dessa vårfester och Valborg blev den som skulle skydda dem från onda andar och häxor. Liknar i mångt och mycket det som händer under Påsken med påskkäringarna och deras resor till Blåkulla! Så var det alltså med Valborgsfirandet!
![]() |
Universitetsområdet, Umeå |
Studenterna är väl de som firar mest! De börjar redan två dagar innan (kanske ännu tidigare för en del!) med "skvalborg"! Dagen därpå firar de "kvalborg" , följt av Valborg och, för den som fortfarande står på benen, "finalborg" dagen efter Valborgsmässoafton. Ett enda lång firande i dagarna fyra för både sittare, översittare och långsittare! NU tycker jag att det låter väldigt jobbigt! Det här är väl mer Uppsala-stilen! I Umeå tog vi det betydligt lungnare: Renhornen spelade, en manskör förstås på kvällen, Gasken eller Krogen eller Rotundan eller..... Åtminstone då, annodazumahl!