... Brita Kajsa Karlsdotter
Min morfars mormor hette Brita Kajsa Karlsdotter och var den kvinna som skulle bli känd som Anundsjösömmens skapare. Den blev även Ångermanlands landskapssöm! Tänk, att ha en sådan kändis i släkten! Känner mig faktiskt stolt. Det pratades inte om henne då, när jag var liten. Morfar berättade aldrig något om släkten; vilken dumsnut man var som aldrig frågade. Men då var man inte intresserad av gammalt, gamla tider eller tidigare släktingar. Man hade väl nog med den tid man levde i! Desto mer intresserad blev jag senare. Tänk om man hade kunnat få prata med dem, få höra deras berättelser, höra om deras förmodligen strävsamma liv!
 |
Brita Kajsa Karlsdotter |
Brita Kajsa Karlsdotter föddes 1816 i Näs, Anundsjö; för 200 år sedan ser jag nu! (Nästan som en skickelse att jag hittade artikeln nu.) Hon gifte sig 1840, 24 år gammal, med bondsonen Olof Nilsson och flyttade till skogsbyn Storsele. Eftersom de fick 11 barn hade hon nog det hon gjorde. Jag skulle ha velat vara med där vid flytten ut till skogsbyn, vid förlossningarna, fått se hur deras tillvaro såg ut! Vet ju att de var så fattiga att Brita Kajsa fick baka bröd med bark, men ändå lär hon ha varit väldigt generös och delat med sig till de som var sämre lottade! Ingen gick tomhänt från deras hem. Hon hade börjat med sina broderier redan då, så många var det som fick med sig en liten duk som hon sytt.
Brita Kajsa var gudfruktig och en flitig kyrkobesökare. Närmaste kyrka låg i Bredbyn, dit var det 4,5 mil och de milen gick hon till fots. Hon passade på att göra inköp och uträtta andra ärenden när hon var där förstås och det är många som berättat om att de sett henne bärandes varor mm i händerna, på ryggen och t o m i munnen! Hennes man omtalas inte, så förmodligen fick hon besöka gudstjänsterna ensam!

Efter 41 år som gift blev hon änka och det var då, när barnen vuxit upp och äldste sonen tagit över gården som hon fick mer tid till sina broderier. Då satt hon i un-dantagsstugan och sydde sina naturinspirerade broderier på bitar av gammal lakansväv med röd bomullstråd; skira blommor, kransar och gran-barr! Dessutom broderade hon på på dukarnas fyra sidor: B K K D (Brita Kajsa Karls Dotter), f 1816 (födelseåret), S 19XX (tillverkningsåret) och på fjärde sidan Ä R T H G (ÄRan TillHör Gud). Ibland även EMN (Ett MiNne). Den sista tiden blev hennes syn sämre, så de som kom på besök fick trä tråd på nålar, så att hon hade färdigträdda, då hon själv inte såg att trä dem! Hon anordnade även "nålkalas" för barnen som fick trä många nålar med tråd för att sedan få kalasa! Hon dog 1915, 99 år gammal.
 |
Staty i Bredbyn |
1910 anordnade Ångermanlands Hembygdsförening en broderiut-ställning. De ansvariga åkte runt och samlade in broderier och det var på så sätt som Anundsjösömmen blev känd. Brita Kajsa fick diplom och blev omskriven i tidningarna; be-römd! Vilket ståhej det ska ha varit och så roligt för henne! Bli känd som mönsterskapare och skapare av Ångermanlandssömmen!
(På torget i Bredbyn står ytterligare en staty som föreställer nål och tråd och symboliserar även den Anunsjösömmen och Kajsa Brita.)