lördag 30 april 2016

Kungen ...

... varför får jag inte komma på din fest?

För Sverige - i tiden!
Carl Gustaf, vår Kung, Hans Majestät Konungen, Ers Kungliga Höghet fyller 70 år den 30 april. Han föddes på dagen ett år efter att Adolf Hitler dött i sin bunker. Han kom med freden kan man säga! Sverige har inte varit i krig sedan dess. Tack och lov för det; värre är det i resten av världen. Men, åter till jubilaren. Carl Gustaf Folke Hubertus, Carl XVI Gustaf, Hertig av Jämtland blev kung redan 1973, efter den käre Gustaf VI Adolf. Väldigt ung, ordblind (som vi inte visste då vad det var), osäker, nervösa framträdanden, stavade fel, sågs med många sköna och vackra kvinnor på olika tillställningar som alla framställdes som blivande drottning! Omskrevs för allt han gjorde, allt han gjorde fel, allt han borde ha gjort, allt ha sa, allt han sa fel, allt han borde ha sagt; ja, men vad gjorde det! Han var något av en första kärlek för mig. Hittade en bild av honom i farmors Hemmets Veckotidning som jag rev ut! Han kan väl ha varit 5, 6 år gammal på den bilden och väldigt gullig.

Nyfödd, kanske dopdagen!
1a klass?
Ja, sedan dess har det bara rullat på, kan man säga! Han var på sitt sätt en föregångare till allas vår Ingemar Sten-mark (som föddes 10 år senare och blev min andra favorit), minst lika stor "lösnummersäljare", uppmärksammad och på-passad. Stackar'n. Det kan inte ha varit lätt för honom att pö om pö inse att det var han som skulle ta efter den dag farfar dog! Det hade ju varit helt annorlunda om hans pappa hade levt och kunnat ta över efter Gustaf VI. Då hade han kanske inte behövt bestiga tronen förrän 30 år senare. (Beroende på hur länge Gustaf Adolf hade levt om han hade dött en naturlig död.) Han hade ev fyllt 50 år och haft mer vana vid olika situationer, fått in harmoni och lätthet i sitt sätt! Tror jag i alla fall!


Wow!
Men nu är det som det blev. Han har blivit påhoppad av både journalister och andra, och jag förstår honom verkligen när han säger att det inte varit roligt alla gånger. Här gör han sitt bästa, för Sverige, för oss alla, och så blir han idiotförklarad. Är det verkligen det som journalisterna ska ägna sig åt? Leta skandaler, påpeka att han inte kan läsa eller skriva, slå ner på det minsta lilla ... Tror ni att vi skulle ha haft det bättre med en president vid rodret? Att det skulle ha blivit mindre tidningsskriverier, mindre skandaler? Icke, sa Nicke! Billigare blir det nog inte heller.  Nu har vi alla dessa fina slott mm som uppförts av kungar under olika tider och en familj som representerar oss på ett väldigt fint sätt både inom och utom landet. Varför kan vi inte vara lite annorlunda och behålla kungahuset som en fin tradition? Må vara hur otidsenligt som helst, men vad är det för fel med lite glitter och glamour, lite magi och mystik! För visst ger det PR ... Till alla er som fortfarande ser honom som utlänning; efter så här många generationer i Sverige borde han väl räknas som svensk! Även om han nu inte är "riktig" svensk så talas det ju inte om annat i nuläget än   hur vi ska kunna integrera flyktingar och invandrare i det svenska samhället! Integration - det nya modeordet! Skulle Bernadotteätten dö ut; ja, då skulle jag kunna ta mig en funderare ...
Vilken blick!
Indien-besök?

Så hurra Kungen, på Kungens födelsedag! Synd bara att inte jag också får komma till firandet! De som har blivit inbjudna har väl tillräckligt många fina fester de kan gå på i alla fall! Kanske är det det som stör många; allt som anordnas där Kungen deltar eller det mesta som rör sig kring Kungen, är bara för "the upper class"! Man ska ha pengar, vara kunglig/adlig eller Nobelpristagare (med lite genera-liserande)! Alla andra får bara läsa om det i tidningarna eller på nätet mm. Synd som sagt, Kungen! 


Luftig frilla!
Kepan på!
Och du, Kungen, försök att låta bli att svära! Det låter så illa och du är ju i alla fall kung. Ja, jag vet,   att jag 
just har  skrivit att jag inte tyckte om att det hackades på dig så mycket, men att svära är ju som att spotta det svenska språket mitt i ansiktet. Jag gillar inte svordomar överhuvudtaget, oavsett vem som uttalar dem! Jag tycker att man ska kunna "prata" och visa att man är svensk genom sitt ordförråd, inte lägga in en svordom lite här och där, som väldigt många gör när orden tryter. Du är ju kung dessutom och på något annat sätt än att visa ordnarna, borde det väl märkas att du är kung och en kung svär inte, i alla fall inte offentligt. Det är samma sak som att du inte vill bli duad, utan bli kallad Kungen. Så om Kungen lovar att hålla in med svordomar, så lovar jag att kalla Kungen för Kungen istället! OK?
Ångermanlandsmössan på!
Pedagogisk!

Nu blev den lite konstigare än jag hade tänkt mig, den här gratulationssidan till Kungen! Men i vilket fall som helst så hurrar jag för Kungen och önskar Kungen en fin födelsedag med många pengapåsar i present! Hipp, hipp hurra, hurra, hurra, hurra! Fyrfaldigt ska de' va', naturligtvis!

(Förstår ju att Kungen inte kan bjuda mig; vad skulle alla andra säga då? Men roligt skulle det ha varit att få ge vår käre Kung och monark en stor födelsedagskram!)









måndag 25 april 2016

Morfars mormor ...

... Brita Kajsa Karlsdotter


Min morfars mormor hette Brita Kajsa Karlsdotter och var den kvinna som skulle bli känd som Anundsjösömmens skapare. Den blev även Ångermanlands landskapssöm! Tänk, att ha en sådan kändis i släkten! Känner mig faktiskt stolt. Det pratades inte om henne då, när jag var liten. Morfar berättade aldrig något om släkten; vilken dumsnut man var som aldrig frågade. Men då var man inte intresserad av gammalt, gamla tider eller tidigare släktingar. Man hade väl nog med den tid man levde i! Desto mer intresserad blev jag senare. Tänk om man hade kunnat få prata med dem, få höra deras berättelser, höra om deras förmodligen strävsamma liv!

Brita Kajsa Karlsdotter
Brita Kajsa Karlsdotter föddes 1816 i Näs, Anundsjö; för 200 år sedan ser jag nu! (Nästan som en skickelse att jag hittade artikeln nu.) Hon gifte sig 1840, 24 år gammal, med bondsonen Olof Nilsson och flyttade till skogsbyn Storsele. Eftersom de fick 11 barn hade hon nog det hon gjorde. Jag skulle ha velat vara med där vid flytten ut till skogsbyn, vid förlossningarna, fått se hur deras tillvaro såg ut! Vet ju att de var så fattiga att Brita Kajsa fick baka bröd med bark, men ändå lär hon ha varit väldigt generös och delat med sig till de som var sämre lottade! Ingen gick tomhänt från deras hem. Hon hade börjat med sina broderier redan då, så många var det som fick med sig en liten duk som hon sytt.

Brita Kajsa var gudfruktig och en flitig kyrkobesökare. Närmaste kyrka låg i Bredbyn, dit var det 4,5 mil och de milen gick hon till fots. Hon passade på att göra inköp och uträtta andra ärenden när hon var där förstås och det är många som berättat om att de sett henne bärandes varor mm i händerna, på ryggen och t o m i munnen! Hennes man omtalas inte, så förmodligen fick hon besöka gudstjänsterna ensam! 


Efter 41 år som gift blev hon änka och det var då, när barnen vuxit upp och äldste sonen tagit över gården som hon fick mer tid till sina broderier.  Då satt hon  i un-dantagsstugan och sydde sina naturinspirerade broderier på bitar av gammal lakansväv med röd bomullstråd; skira blommor, kransar och gran-barr! Dessutom broderade hon på på dukarnas fyra sidor: B K K D (Brita Kajsa Karls Dotter), f 1816 (födelseåret), S 19XX (tillverkningsåret) och på fjärde sidan Ä R T H G (ÄRan TillHör Gud). Ibland även EMN (Ett MiNne). Den sista tiden blev hennes syn sämre, så de som kom på besök fick trä tråd på nålar, så att hon hade färdigträdda, då hon själv inte såg att trä dem! Hon anordnade även "nålkalas" för barnen som fick trä många nålar med tråd för att sedan få kalasa! Hon dog 1915, 99 år gammal.


Staty i Bredbyn
1910 anordnade Ångermanlands Hembygdsförening en broderiut-ställning. De ansvariga åkte runt och samlade in broderier och det var på så sätt som Anundsjösömmen blev känd. Brita Kajsa fick diplom och blev omskriven i tidningarna; be-römd! Vilket ståhej det ska ha varit och så roligt för henne! Bli känd som mönsterskapare och skapare av Ångermanlandssömmen!

(På torget i Bredbyn står ytterligare en staty som föreställer nål och tråd och symboliserar även den Anunsjösömmen och Kajsa Brita.)